Onder impuls van gedeputeerde voor landbouw Inge Moors en provincieraadslid Raf Truyens werd het Plattelands plus project ‘Zonder Hindernissen samen op pad’ gelanceerd. Binnen dat project werken de gemeente Hechtel-Eksel en het Regionaal Landschap Lage Kempen met steun van de provincie Limburg samen aan een beter beheer van de onverharde paden in de gemeente. Het doel is om ervoor te zorgen dat deze paden zoals wandelpaden, trage wegen, landbouwwegen, mountainbikeroutes … er steeds goed bijleggen en zo de klachten over slecht beheerde paden te verminderen.

 

Gedeputeerde voor landbouw Inge Moors: “Hechtel-Eksel is een plattelandsgemeente met  bovengemiddeld veel open én groene ruimte. De problemen waarmee de gemeente geconfronteerd wordt met betrekking tot het beheer van de open ruimte zijn exemplarisch voor vele andere plattelandsgemeenten. We merken dat er heel veel partners op het terrein werken uitvoeren, vaak los van elkaar. Hierdoor gebeurt het dat werken samenvallen, dubbel of niet gedaan worden. Om het onderhoud in het buitengebied beter te stroomlijnen is het dus van belang om dit op elkaar af te stemmen en tot een visieplan te komen dat op termijn tot een efficiëntere uitvoer van de onderhoudswerken zal leiden, wat tijd en geld zal besparen. Dit project is een pilootproject waarvan we hopen dat het op termijn kan uitgerold worden in de rest van Limburg”.

 

Om het geheel aan meldingen die vaak via vele verschillende kanalen bij de gemeente binnen komen, te stroomlijnen, is er nu een gloednieuwe app ontwikkeld. Dankzij de Routechecker app kunnen de inwoners van Hechtel-Eksel via 1 systeem knelpunten doorgeven als ze op pad zijn in hun gemeente en helpen ze zo de gemeente om de paden te onderhouden. Bovendien kan je met de Routechecker app ook de mooiste wandelroutes, ruiterroutes, mountainbikeroutes in Hechtel-Eksel ontdekken.

 

Downloads zijn beschikbaar in App Store (Apple) en Google Play (Androïd) onder de naam Routechecker.